Masennus on Suomessa merkittävä kansanterveysongelma – ja samalla myös yksi suurimmista työkyvyttömyyden aiheuttajista. Tilastojen mukaan masennus on yleisin syy uusille työkyvyttömyyseläkkeille, ja sen hoito kuormittaa terveydenhuoltoa laajasti: useita lääkärikäyntejä, pitkiä hoitojonoja, erikoissairaanhoidon lähetteitä ja usein myös akuutteja päivystystarpeita.
Masennuksen oireet, kuten unihäiriöt, keskittymiskyvyn heikkeneminen, väsymys ja tunne-elämän latistuminen, vaikuttavat suoraan yksilön toimintakykyyn. Pitkittyessään ne heikentävät työssä selviytymistä, aiheuttavat sairauspoissaoloja ja vaikeuttavat työelämään palaamista.
Perinteisesti masennusta hoidetaan mielialalääkkeillä ja psykoterapialla, mutta lääkityksen hoitovaste vaihtelee yksilöllisesti. Sopivan lääkkeen löytyminen voi viedä aikaa, ja osa potilaista kokee lääkkeiden aiheuttavan sivuvaikutuksia – kuten väsymystä, päänsärkyä, painon muutoksia tai tunne-elämän turtumista. Tilanteissa, joissa lääkehoito ei sovi tai tuo riittävää helpotusta, tarvitaan vaihtoehtoja. Myös hoitoon hakeutuminen voi olla masentuneelle vaikeaa, kun on tiedossa, että helpotuksen löytyminen voi olla pitkä ja kuormittava prosessi.
Vaihtoehtona tasavirtastimulaatiohoito
Tasavirtastimulaatio (tDCS) perustuu matalaan tasavirtastimulaatioon, joka kohdistetaan otsalohkon alueelle. Tämä aivojen alue on keskeinen mielialan säätelyssä, ja tutkimusten mukaan sen aktivoiminen voi helpottaa masennusoireita. Suomessa menetelmää on käytetty erikoissairaanhoidossa jo useiden vuosien ajan, mutta sen saatavuus on toistaiseksi ollut rajattua.
Flow Neurosciencen kehittämä hoitolaite on tuonut tDCS-hoidon laajemmin saataville myös osaksi masennuksen kotihoitoa. Hoito toteutetaan laitteella, joka asennetaan käyttäjän otsalle ja jota ohjataan puhelinsovelluksella. Laite tuottaa matalan, noin 2 mA:n tasavirtasignaalin aivojen mielialaa säätelevälle otsalohkon alueelle. Hoito kestää 30 minuuttia kerrallaan ja toistuu useamman kerran viikossa, lääkärin ohjeistuksen mukaan.
Helppokäyttöinen ja kevyesti toteutettava hoito
Flow-hoito tapahtuu potilaan kotona, eikä vaadi toistuvia vastaanottokäyntejä. Hoidon aikana voi esimerkiksi lukea, kuunnella musiikkia tai tehdä kevyitä kotiaskareita – laite on huomaamaton ja kevyt, eikä hoito vaadi toipumisaikaa. Sovellus muistuttaa hoitoajoista ja mittaa viikoittaisten mielialakyselyiden avulla kehitystä. Myös hoitoa seuraava terveydenhuollon ammattilainen saa tiedot hoidon etenemisestä.
Tutkimusnäytön perusteella tDCS-hoidon teho rinnastuu mielialalääkkeisiin. Tuoreessa, Nature Medicine -lehdessä julkaistussa kaksoissokkotutkimuksessa Flow-hoitoa saaneista potilaista 64,2 % koki masennusoireidensa vähentyneen vähintään puoleen 10 viikon hoitojakson jälkeen.
Lähde: Woodham, R.D., Selvaraj, S., Lajmi, N. et al. Home-based transcranial direct current stimulation treatment for major depressive disorder: a fully remote phase 2 randomized sham-controlled trial. Nat Med 31, 87–95 (2025).
Sivuvaikutukset ovat vähäisiä
Yleisimmät haittavaikutukset ovat hoitoalueen lievä punoitus, kihelmöinti ja toisinaan päänsärky hoidon jälkeen. Flow-hoito ei aiheuta aineenvaihdunnallisia muutoksia, eikä siihen liity seksuaalitoimintojen häiriöitä, jotka ovat tavanomaisia tietyissä muissa hoidoissa.
Hoitomuoto, jolla voi olla laajempia vaikutuksia
Koska Flow-hoito voidaan toteuttaa kotona, se voi vähentää tarvetta toistuville vastaanottokäynneille, nopeuttaa hoitoon pääsyä ja keventää terveydenhuollon kuormaa – erityisesti tilanteissa, joissa hoitojonoissa on viivettä ja lääkityksellä ei saavuteta toivottua vastetta.
Kun huomioidaan masennuksen valtava inhimillinen ja yhteiskunnallinen kustannus – sairauspoissaolot, työkyvyttömyyseläkkeet, hoitopalvelujen kuormitus ja pitkät hoitoprosessit – uudenlainen, tehokas ja helposti toteutettava hoito voi tuoda säästöä paitsi yksilölle myös järjestelmälle.
Tasavirtastimulaatio ei ole ihmelääke eikä korvaa kaikkea muuta hoitoa, mutta se on tieteellisesti tutkittu, käytännössä toimiva ja turvallinen osa nykyaikaista masennuksen hoitoa. Ja sellaisena sen merkitys voi tulevaisuudessa kasvaa – myös osana kestävää ja saavutettavaa terveydenhuoltoa.